Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

Κάρδαμο, «ο Σπόρος του Παραδείσου» και τα εκπληκτικά οφέλη του στην υγεία μας!!


"Το Κάρδαμο είναι ένα από τα σπουδαιότερα γνωστά βότανα που ο καθένας θα έπρεπε να χρησιμοποιεί στην καθημερινότητά του"























Το Κάρδαμο ή "Elettaria cardamomum" φυτρώνει στην Ασία, κυρίως στα καταπράσινα δάση της Ινδίας, αλλά και το Βιετνάμ, την Κίνα, τη Μαλαισία, την Ιαπωνία, την Κορέα, τη Σρι Λάνκα, το Λάος, τη Γουατεμάλα, το Νεπάλ, και άλλα τροπικά μέρη. 
Αυτό το μπαχαρικό χρησιμοποιείται πολύ στην ινδική κουζίνα, αλλά έχει επίσης την θέση του και στην ιατρική Ayurvedα, ως  μέσο θεραπείας για τα στοματικά έλκη, τα πεπτικά προβλήματα, ακόμη και την κατάθλιψη. Έχει δε τόσες πολλές και καταπληκτικές θεραπευτικές ιδιότητες που το καθιστούν πολύ σημαντικό για την καλή μας υγεία.

Υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη, έχουν ελαφρώς διαφορετικές ποιότητες και διαφορετικές γεύσεις:
1. Το γνήσιο ή πράσινο (ή όταν λευκανθεί  το λευκό, γνωστό σε εμάς σαν κακουλέ).
2.  Και το μαύρο ή καφέ, (ή του Νεπάλ, που δίνει φυσική γεύση καπνιστού).
Το πράσινο είναι το πιο κοινά διαδεδομένο, τόσο γιατί δίνει την υπέροχη γεύση και το άρωμά του στην  μαγειρική και την ζαχαροπλαστική, όσο και για τις σπουδαίες ιδιότητές του.

Το Κάρδαμο μπορεί να προστεθεί στον καφέ, το τσάι, τα ροφήματα, τα κρύα ποτά, τα ηδύποτα, αλλά και  τα γλυκά όλων των ειδών, ρυζόγαλο, κέικ, ψωμιά, γλυκά. Επίσης στην μαγειρική:  Στις σούπες, τα βραστά, στις φακές, τα  φασόλια, και τα άλλα όσπρια, στα λαδερά, στα  κρέατα, τα ψάρια, και τα πουλερικά. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε μείγματα μπαχαρικών. Άλλωστε το κάρδαμο είναι ένα από τα κύρια συστατικά  του  γνωστού Ινδικού  καρυκεύματος  Garam Masala.

Η προτεινόμενη δόση για τσάι κάρδαμου είναι 1,5 γραμμάριο ανά φλιτζάνι βραστό νερό - και η διαβροχή του για 15 λεπτά. Και σε άλλες μορφές, όπως κάψουλες και σκόνες να λαμβάνεται επίσης 1,5 γραμμάριο την ημέρα.
Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν γνωστές παρενέργειες από την χρήση του  κάρδαμο. Αλλά εκείνοι που έχουν χολόλιθους θα πρέπει να το αποφεύγουν επειδή διεγείρει τη χοληδόχο κύστη.


























Παρακάτω θα δούμε μερικά από τα οφέλη για την υγεία, αυτού του πικάντικου, με γεύση εσπεριδοειδών μπαχαρικού, που έχουν ήδη αποδειχθεί από σύγχρονες μελέτες. 

1. Βοηθά αποτελεσματικά την πέψη 
Το καρδάμο σχετίζεται με το τζίντζερ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τον ίδιο τρόπο για την αντιμετώπιση προβλημάτων του πεπτικού συστήματος όπως: στομαχόπονοι, τυμπανισμός, αέρια, οξύτητα στομάχου, καούρα, ναυτία, εμετός, απώλεια της όρεξης, δυσκοιλιότητα και πολλά άλλα. Αναμείξτε 3 σπασμένους σπόρους κάρδαμου με μια μικρή ποσότητα τζίντζερ και φτιάξτε ένα τσάι, που θα διώξει την δυσπεψία και της βαρυστομαχιάς από πολυφαγία.

2. Αποτοξινωτικό  
Επειδή το κάρδαμο είναι ένα καλό διουρητικό βοηθά επίσης στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα μέσω των νεφρών.

 3. Διούρητικό
Το κάρδαμο είναι ένα τόσο καλό αποτοξινωτικό, χάρη στις διουρητικές του ιδιότητες. Βοηθά να καθαρίσουν το ουροποιητικό σύστημα, η ουροδόχος κύστη και τα νεφρά. Βοηθά πάρα πολύ στην απομάκρυνση των αποβλήτων, του αλατιού, των κατακρατημένων υγρών, των τοξινών, καθώς και στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. 

 4. Μειώνει την αρτηριακή πίεση 
Ως διουρητικό και πλούσιο σε φυτικές ίνες μπαχαρικό, το κάρδαμο μειώνει σημαντικά την αρτηριακή πίεση.

5. Προάγει την καρδιαγγειακή υγεία 
Το κάρδαμο είναι αγγειοδιασταλτικό. Μελέτες στο Κολέγιο της Φαρμακευτικής King Saud University στην Αραβία, έδειξαν ότι το κάρδαμο μειώνει τον καρδιακό ρυθμό, μειώνει την αρτηριακή πίεση και βοηθά στην καλή καρδιακή λειτουργεία.

6. Αντιθρομβωτικό
Το κάρδαμο προλαμβάνει την δημιουργία επικίνδυνων  θρόμβων στο αίμα, εμποδίζοντας τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων και την προσκόλλησή τους στα τοιχώματα των αρτηριών, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων.
 .
7. Μειώνει την χοληστερόλη 
Έρευνες από το τμήμα Φαρμακολογίας και Τοξικολογίας στην Πούνε της Ινδίας απέδειξαν  ότι το κάρδαμο μειώνει τη χοληστερίνη.

8. Θερμαντικό
Ως αγγειοδιασταλτικό βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και ανεβάζει την θερμοκρασία του  σώματος.

9. Κατά του κρυολογήματος και της γρίπης
Αυτό το πικάντικο μπαχαρικό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και ανακούφιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος και της γρίπης, του βήχα, του φλέγματος, καθώς και της βρογχίτιδας και του άσθματος. Μελέτες στο Πανεπιστήμιο του Μανγκαλόρ στην Ινδία έδειξαν ότι βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στους πνεύμονες

10. Στοματική Υγεία
Το Κάρδαμο είναι σπουδαίο για τη θεραπεία των παθήσεων του στόματος, του φάρυγγα, τις πληγές των ούλων, καθώς επίσης και της κακής αναπνοής, αποτρέπει δε την φθορά των δοντιών.  Στην Ινδία μασούν κάρδαμο μετά τα γεύματα ή όποτε χρειάζεται να φρεσκάρουν την αναπνοή τους.

11. Αντιμικροβιακή δράση 
Έρευνες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια επαλήθευσαν ότι, τα πτητικά αιθέρια έλαια του κάρδαμου περιέχουν αντιβακτηριακές, αντιιικές και αντιμυκητιακές ενώσεις, που αναστέλλουν την ανάπτυξη  ιών, βακτηρίων, μυκήτων, ακόμα και του βάκιλου της μούχλας.

12. Κατά των ουρολοιμώξεων 
Το κάρδαμο χρησιμοποιείται σε πολλές χώρες για την καταπολέμηση της ουρολοίμωξης. Μερικές φορές συνδυάζεται  με φύλλα μπανάνας και χυμό amla (Iνδικού φραγγοστάφυλλου)  στο τσάι, για τη θεραπεία παθήσεων των νεφρών, της ουροδόχου κύστης, λοιμώξεων της ουρήθρας, και φλεγμονών.

13. Αντιφλεγμονώδης δράση
Όπως το τζίντζερ και ο κουρκουμάς, έτσι και ο συγγενής τους, το κάρδαμο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που περιορίζουν τον πόνο και το πρήξιμο, ιδιαίτερα στους βλεννογόνους, το στόμα και το λαιμό.Βοηθά επίσης στην αρθρίτιδα και στους πόνους των αρθρώσεων με οίδημα και ερυθρότητα.

 14. Αντισπασμωδική δράση 
Το κάρδαμο είναι ένα αντισπασμωδικό, που μπορεί να βοηθήσει να απαλλαγούμε από τον λόξυγκα, Αυτό ισχύει και για άλλες ακούσιους μυϊκούς σπασμούς, όπως οι στομαχικές και εντερικές κράμπες.

15. Αντιοξειδωτική & αντιγηραντική δράση
Πολλές από τις βιταμίνες,τα φυτοθρεπτικά συστατικά και τα αιθέρια έλαια του κάρδαμου, όπως νερόλη, τρανς-νερολιδόλη, λιναλοόλη, σαμπινέζ, πινένιο, λιμονένιο, τερπινεόλη 4, σιντρονελλόλ, και άλλα, δρουν ως ισχυρά αντιοξειδωτικά και βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από τις ασθένειες,  στον καθαρισμό των ελεύθερων ριζών, αναστέλλοντας την κυτταρική γήρανση.

16. Αντικαρκινική δράση
Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι το κάρδαμο προστατεύει, αναστέλλει την ανάπτυξη, ακόμη και σκοτώνει ορισμένες μορφές καρκίνου, χάρη σε κάποιους  παράγοντες που περιέχει, όπως ινδόλη-3-καρβινόλη και Diindolylmethane οι οποίοι ευθύνονται για την αντικαρκινική του δράση. Μελέτες στο Chittaranjan - Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου στην Καλκούτα, έδειξαν ότι το  κάρδαμο ήταν πολύ αποτελεσματικό για τη θεραπεία του καρκίνου του ορθού σχεδόν στο 50% των περιστατικών. Επίσης έρευνα στο British Journal of Nutrition διαπίστωσε ότι το κάρδαμο ρυθμίζει την δραστηριότητα των γονιδίων που σχετίζονται με τον καρκίνο, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψή του.

 17. Αντικαταθληπτικό
Οι αντικαταθλιπτικές ιδιότητες του κάρδαμου δεν έχουν ακόμα μελετηθεί, αλλά η Αγιουρβεδική ιατρική χρησιμοποιεί το τσάι του σαν φάρμακο για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

18. Αφροδισιακό 
Στις λίστες της παραδοσιακής ιατρικής το κάρδαμο έχει θέση ως ένα ισχυρό αφροδισιακό που μπορεί να βοηθήσει την ανδρική δυσλειτουργία και ανικανότητα.  Στην Ελλάδα ήταν  γνωστό  από  την  αρχαιότητα  σαν  φάρμακο  κατά  της  ανικανότητας, εξ’ ου και η  φράση: αυτός  καρδάμωσε!!



19.  Στην Αγιουρβεδική Ιατρική 
 Στην Αγιουρβεδική Ιατρική  το κάρδαμο χρησιμοποιείται για πολλές και διαφορετικές περιπτώσεις, όπως: αδυναμία, αναπνευστικά προβλήματα, ουρολοιμώξεις, καθώς και για την εξισορρόπηση της επίδρασης της καφεΐνης. Στην Ινδία το κάρδαμο είναι επίσης γνωστό ως "ela" και μια μικρή ποσότητα βοηθάει να εξισορροπήσουν τα τρία doshas (βιολογικές πηγές ενέργειας του ανθρωπίνου σώματος και μυαλού) Kapha, Vata, και Pitta.

20. Στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική  
Το κάρδαμο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ελκών του στόματος και προβλήματα του γαστροοισοφαγικού, προβλήματα χοληδόχου κύστης, φλεγμονή των βλεφάρων, και πολλά άλλα.

21. Βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία
Το Κάρδαμο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και Α, που είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά για την πρόληψη των ασθενειών. Επίσης περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β για ζωτικότητα και καλή διάθεση, κάλιο και μαγνήσιο για την καλή υγεία της καρδιάς, χαλκό και σίδηρο για την αναιμία, φώσφορο και ασβέστιο και μαγγάνιο για γερά οστά, ψευδάργυρο και μαγνήσιο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και μια καλή ποσότητα φυτικών ινών που εμποδίζουν τη δυσκοιλιότητα, μειώνουν τη χοληστερόλη, προάγουν  την ανάπτυξη των προβιοτικών στο παχύ έντερο, ενισχύοντας έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα.

Αξίζει λοιπόν να προσθέσετε κάρδαμο στη διατροφή σας, τόσο για τη γεύση και το άρωμά του, όσο και για τις σπάνιες ιδιότητές του!!


Πηγές:  omtimes.com    sunwarrior.com
Μετάφραση, επιμέλεια : Το Σαλέπι από την Πόλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης: