Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Συμπληρώματα διατροφής. Έχουν καμιά αξία;

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε έναν κατακλυσμό από διάφορα διαιτητικά προϊόντα τα οποία διατείνονται ότι εξασφαλίζουν καλύτερες συνθήκες ανάπτυξης των νέων οργανισμών ή ενδυνάμωσης εξασθενισμένων οργανισμών 
ή ακόμη και πρόληψης πολλών παθήσεων όπως: καρδιοπαθειών, αρθροπαθειών-ρευματοπαθειών, νευροπαθειών, αναιμίας, οστεοπόρωσης κ.ά καθώς επίσης  και ότι πορούν να παρατείνουν τη νιότη και να καθυστερήσουν τον ερχομό των γηρατειών.


Τα προϊόντα αυτά πωλούνται είτε με τη μορφή των συμπληρωμάτων διατροφής (χάπια, κάψουλες, σιρόπια, ενέσεις) είτε προστίθεντε σε διάφορα τρόφιμα οπότε μιλάμε για εμπλουτισμένες τροφές. Βιταμίνες, μέταλλα, διάφορα ιχνοστοιχεία καθώς και μια ποικιλία φυτικής προέλευσης ουσιών (ginsec κ.ά ) αποτελούν συνήθως τα συστατικά των διαφόρων συμπληρωμάτων διατροφής.
Πόσο ανάγκη έχει όμως ο οργανισμός μας από τέτοιου είδους συμπληρώματα ;
Σήμερα είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι  ” κάθε άτομο που ακολουθεί ένα φυσιολογικό , υγειινό και ισορροπημένο διαιτολόγιο δεν χρειάζεται κανένα  απολύτως συμπλήρωμα διατροφής ή οποιονδήποτε εμπλουτισμό της τροφής του ” αφού η φύση έχει φροντίσει να εξασφαλίζει μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την ανάπτυξη αλλά και για τη συντήρηση του οργανισμού μας.
Μπορούν αυτά τα πρόσθετα της τροφής να προκαλέσουν κάποια βλάβη στον οργανισμό μας;
Ναι όταν λαμβάνονται ανεξέλεκτα σε μεγάλες δόσεις και για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η κατά τα άλλα αθώα π.χ βιταμίνη Α όταν λαμβάνεται σε μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα οστά, στο συκώτι καθώς και βλάβες στα έμβρυα γυναικών που εγκυμονούν.
Η βιταμίνη Β6 μπορεί να προκαλέσει διαταραχές τις ισορροπίας καθώς και νευρικές βλάβες που οδηγούν σε μειωμένη αίσθηση αφής.
Η βιταμίνη D μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές με πονόκοιλους εμέτους, δυσκοιλιότητα και υπερασβεστιαιμία με κίνδυνο εμφάνισης νεφρολιθίασης.
Η βιταμίνη Ρ ή νιασίνη μπορεί να προκαλέσει στομαχόπονο, κοιλιακό μετεωρισμό, ναυτία, εμέτους διάρροια, κράμπες, καρδιοπάθεια, ηπατοπάθεια, μυοπάθεια καθώς και βλάβες των ματιών.
Το αμινοξύ τριπτοφάνη μπορεί να προκαλέσει μια πολύ σοβαρή και δυνητικά θανατηφόρα κατάσταση που είναι γνωστή σαν ηωσινοφιλικό μυαλγικό σύνδρομο.
Είναι όμως πάντα επικίνδυνα τα συμπληρώματα διατροφής ή οι εμπλουτισμένες τροφές;
Όχι όταν τα λαμβάνει πάντα με την υπόδειξη κάποιου ειδικού γιατρού ή διαιτολόγου. Μάλιστα ο εμπλουτισμός ορισμένων τροφικών στοιχείων με ορισμένες ουσίες μπορεί να δρα ευεργετικά στην πρόληψη ορισμένων παθήσεων όπως π.χ ο υποθυρεοειδισμός με τη χρήση εμπλουτισμένου με ιώδιο αλατιού (ιωδιούχο αλάτι).
Αποτελεί όμως σοβαρή υποχρέωση της πολιτείας να ελέγχει τον τρόπο με τον οποίο προβάλλονται οι διάφορες εμπλουτισμένες τροφές ή τα διάφορα συμπληρώματα διατροφής τα οποία με τρόπο, επιστημονικά απαράδεκτο, παραπλανούν τον κόσμο υποσχόμενα ανεκπλήρωτα επιτεύγματα ή σχεδόν μαγικά πράγματα

http://spantide.as

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης: